Εκ μέρους των φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή παρουσίαση της 2ης έκδοσης του βιβλίου του Εμμανουήλ Λυκούδη με τίτλο «Τυφλή Δικαιοσύνη». Οι φίλοι της Δημοτικής βιβλιοθήκης Άμφισσας συνεργάζονται για την ανάδειξη λογοτεχνικών έργων και ιστορικών κειμένων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας.
Καλωσορίζομε την επανέκδοση της ‘‘Τυφλής Δικαιοσύνης’’, επαινούμε και συγχαίρομε τους πράγματι πολλούς που μόχθησαν για το βιβλίο, στη μορφή που το έχομε κι επικεντρωνόμαστε στο Η΄ (8ο) κεφάλαιό του (σσ. 48-54) πριν απ’ το ομώνυμο της νουβέλας ‘‘Τυφλή Δικαιοσύνη’’ – Θ΄ (9ο). Η ιστορία της, γνωστή πλέον, θυμίζομε κι ας ακούστηκεν, ότι εδώ πρωτοπαρουσιάστηκε στα Σκαρίμπεια 2017, αναπτύσσεται με τον ενδιαφέροντα τρόπο του συγγραφέα: Από τις πράξεις, τα εξωτερικά συμβάντα, δραματικά, συγκλονιστικά, με πρόθεση συγκάλυψης και πάντως όχι καθημερινά, προς τα εννοούμενα, τα δια συνειρμών αποκαλυπτόμενα αίτια των πράξεων των πρωταγωνιστών, τις εσωτερικές μάχες-συγκρούσεις, υπό παθών εντόνων αβυσσαλέων πυροδοτηθεισών.
Έχουμε σήμερα τη χαρά να καλωσορίζουμε στο πλαίσιο των Σκαριμπείων μια νέα έκδοση του Δικτύου Δελφών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άπαρσις. Περιλαμβάνει έργα του δικαστικού και λογοτέχνη Εμμανουήλ Λυκούδη, που είχε υπηρετήσει στο Πρωτοδικείο Παρνασσίδος γύρω στα 1880. Πρόκειται για μία νουβέλα, που δίνει και τον τίτλο του βιβλίου, ΤΥΦΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και δύο διηγήματα, οι υποθέσεις των οποίων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή μας, την εποχή που υπηρετούσε εδώ ο συγγραφέας.
Ομιλία του Κώστα Καρούσου, Προέδρου της Εταιρίας Ελλ. Λογοτεχνών στην παρουσίαση του βιβλίου "Χωρίς βαλίτσα", εκδ.Άπαρσις- Αθήνα 2022 του Γιώργου Παληγεώργου -Αστακός 20/8/2022.
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι φίλες-οι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, όλως ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους του Δήμου για την εξαιρετική και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ. [ Αστακού ]. Βαθιά συγκίνηση αποπνέει το οδοιπορικό του εκλεκτού συγγ. Γιώργου Παληγεώργου, γιατί συμφιλιώνει με δεξιοτεχνία λόγου, αφήγηση και βίωμα, κοινωνικού ρεαλισμού, με πλήθος γεγονότα, ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά, μ΄ ένα στοχασμό ιδιότυπης πρωτοτυπίας γλώσσας και εξιστόρησης, που άμεσα βγαίνει στην επιφάνεια, ένας ολόφωτος ψυχισμός, που ξαλαφρώνει "από μνήμες, αποθυμιές κι΄αγάπες" σελ. 31, και ξεπικραίνει τους αναπαλμούς της καθημερινότητας με λαγαρή στόχαση και ξέχειλο συναισθηματισμό.